Extraprofit: létezik-e egyáltalán?

Extraprofit

Létezik-e egyáltalán extraprofit, és ha igen, célszerű tartózkodni tőle?

2022. májusában jelentette be Magyarország kormánya, hogy az extraprofitot elért ágazatok kötelesek egy jelentős összeget befizetni a közösbe ebből a pénzből. Azt a szakértők csak találgatják, hogy mit jelenthet az extraprofit, hogyan lehet meghatározni, hogy a profitból végülis mennyit tesz ki az extraprofit.

Mindamellett ha létezik is ilyen, ezek után célszerű tartózkodni tőle Magyarországon? Hiszen minden vállalkozás, a legkisebbektől a legnagyobbakig azért dolgozik, hogy profitot, nyereséget termeljen. Lehetőleg minél többet.

Mit jelenthet az extraprofit?

JPÉ módszerrel, tehát a Józan Paraszti Ész-t használva talán létezhet extraprofit. Hiszen az elmúlt években a covid, a közelmúltban pedig a szomszédban zajló háború felborította nem csak a magyar, hanem az egész világ gazdaságát. Ez pedig azt jelentheti, hogy igen, bizonyos szektorokban megnőhet a kereslet, míg másokban csökkenhet. Ezzel együtt egyes szektorokban a kereslet feltolhatja az árakat is, míg a szektor vagy iparág költségei nem biztos, hogy ugyanolyan mértékben nőnek.

Márpedig ha nőnek egy iparágban az árak és a bevételek, a költségek viszont nem követik ezt a növekedést, az egyszerűen csak oda vezethet, hogy „extraprofitra” tesznek szert ezek a vállalatok. Viszont ez az extraprofit ma Magyarországon úgy hangozhat, mintha bűn lenne, amit büntetni kell.

Pedig ezek a vállalatok nagy valószínűséggel csak tették a dolgukat: igyekeztek kiszolgálni a hozzájuk érkező piaci keresletet. Ha pedig minél jobb minőségben igyekszik egy vállalkozás kiszolgálni a vevői igényeket, akkor annál inkább kérheti el annak az árát.

Hogyan tehetnél te is szert rá?

Bár jelen helyzetben nem tűnik egy okos gondolatnak, hogy bárki is kimagasló, az átlagnál vagy a reálisnál magasabb profitot érjen a vállalkozásával, mégis felmerülhet a kérdés: hogyan tudnál te is minél magasabb nyereségre szert tenni?

Extra adót senki sem szívesen fizetne, viszont extra nyereségért talán minden vállalkozó szívesen megdolgozna. Ahogy minden vállalkozás megdolgozik minden forintnyi nyereségéért – valaki jobban, valaki kevésbé.

Szóval hogyan tehetnél szert te is extraprofitra? Úgy, hogy folyamatosan dolgozol a vállalkozásodon.

  • fejleszted a termékeid, szolgáltatásaid
  • minél több értéket teremtesz a vevőidnek
  • így minél magasabb áron tudsz dolgozni
  • ezzel magas árrést tudsz elérni
  • kimagasló bevételt tudsz termelni
  • optimalizálod a költségeidet

Végül, ha a bevételek és az árrés csak nő, a költségek pedig ezzel együtt stagnálnak, akkor a nyereséged exponenciális növekedésnek indul!

Hogyan tud ebben segíteni a Nyereséges Vállalkozás?

Konzultációval, ahol azon dolgozunk, hogy a vállalkozásod minél nyereségesebb legyen, de csak annyira, hogy még megúszd az extra adókat: Nyereséges Vállalkozás konzultáció.

Online képzéssel, ahol az árazásról tanulhatsz, hogy minél jobban csináld, és elkerüld a nagy buktatókat: Árazás online képzés.

Ingyenes tartalommal: Úton egy nyereséges és átlátható vállalkozás felé videós anyag.

Bejegyzés megosztása

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a legújabb tartalmakról.

További bejegyzések